Quantum Rules!

Quantum Rules! is ondersteunt het natuurkunde programma van het vwo met een aantal stevige practica die je met je klas kunt bezoeken in het Huygens laboratorium van de Universiteit Leiden. Klik hier voor de exacte locatie en bereikbaarheid.

In deze practica worden verschillende aspecten van de wereld van de quantummechanica op een leuke en interessante manier behandeld. Quantum Rules! helpt je op die manier niet alleen met het beter begrijpen van quantumverschijnselen die je in het dagelijks leven tegenkomt (zoals in je smartphone), maar draagt ook bij aan een goede voorbereiding op het vwo-examen Natuurkunde.

Programma

Een dagje quantum in Leiden ziet er als volgt uit:

  • In de ochtend voer je een of meer van de twaalf opgestelde experimenten uit. Experimenteren doe je samen. Later op de dag heb je de resultaten van je experimenten weer nodig dus bewaar ze goed.
  • In een lunchlezing presenteert een student haar/zijn bachelor-onderzoek (onder voorbehoud; soms is er geen spreker beschikbaar).
  • In de middag spelen we een serious game. De resultaten van de experimenten in de ochtend helpen bij het ontdekken van quantum in het dagelijks leven. Door samen te werken vind je de oplossingen.

Voorbeeld van een tijdschema (flexibel, in overleg aan te passen):

09:30 Welkom & introductie
10:00-12:00 the Lab
12:00-12:30 Lunch
12:30-13:15 Lezing (onder voorbehoud) & korte pauze
13:30-14:45 the Game
14:45-15:00 afronden & uitzwaaien

Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek, maar reserveren is verplicht en aanmelden is komen.

Ga naar Reserveren om